Fórum - Gastroenterológia



MUDr. Roman Bok MUDr. Roman Bok
narozen 1970
1988 - 1994 - studium na lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze
1994 - 2005 - lékař interního odd. Nemocnice Pardubice, specializace gastroenterologie
1997 - I. atestace z interního lékařství
2000 - nástavbová atestace gastroenterologie a hepatologie
2005 - Gastroenterologie nemocnice Chrudim
2008 - Gastroenterologická praxe Gastromedic s.r.o., Pardubice


Forum

Dobrý den. Mému tatínkovi (63let) byl zjištěn nádor v konečníku. Doktor říkal, že ho má nízko (4cm). Od 2.7. ho čeká ozařování. Zatím nevíme, v jakém stádiu rakovina je, rentgen ho čeká za týden. Na co bych se ráda zeptala - je možné, když byl 2 měsíce před diagnózou na rentgenu plic, jater, srdci, tlustého střeva a ledvin, že by z těch rentgenů nepoznali metastázy, kdyby tam byly? Všude mu řekli, že má vše čisté a pak najednou taková rána a rakovina. Penoxal už od Vás máme objednaný, zítra by měl dorazit. Věřím, že tatínkovi pomůže. Děkuji za odpověď.
MUDr. Roman Bok
Dobrý den,
z dotazu nevyplývá, kvůli čemu bylo provedeno vyšetření jater, tlustého střeva a ledvin, ale zřejmě nešlo o klasické rentgenové vyšetření, spíše soudím, že šlo o ultrazvuk. V tomto případě nádor v konečníku nemusí být diagnostikován, protože pomocí klasického UZ vyšetření nelze konečník dokonale vyšetřit. Zde je nutné provést buď kolonoskopii (kde je konečník dobře vyšetřen) nebo irigografii (rtg vyšetření tlustého střeva pomocí kontrastní látky), ale to se provádí před rektoskopií, kde by nádor v konečníku byl vidět. V každém případě UZ břicha a rentgen plic a srdce prokáže přítomnost metastáz v dutině hrudní a břišní pokud jsou přítomny. Pokud tato vyšetření byla negativní, lze předpokládat, že nádor v konečníku není generalizovaný, je jen lokalizovaný v konečníku. Zde je ještě vhodné doplnit vyšetření konečníku tzv. vnitřním ultrazvukem (endosonografie rekta) a MR malé pánve. Tato vyšetření přesně dokážou určit v jakém stádiu nádor je a zda jsou či nejsou postiženy lymfatické uzliny v okolí konečníku. Tato vyšetření by se měla provést v každém případě, protože dle jejich výsledku se určuje další postup léčby. Postup, který je navržen u Vašeho tatínka, je správný, nejdříve se provádí ozařování, aby se nádor zmenšil a byl lépe operabilní. Je šance, aby byl operován tzv. kontinentní anastomosou (tzn. nemusel by mít trvale vývod).
V každém případě v tomto období je vhodné užívání Penoxalu, který podporuje klasickou onkologickou léčbu v dávce 2×2 kapsle denně.
Dobrý den, manželovi je 55 let a v dubnu byl na kolonoskopickém vyšetření, kde mu zjistili nádor v tlustém střevě. Potom byl operován, nádor měl 6 cm a vzali mu 30 cm střeva. 20.6. byl prvně na chemoterapii a ještě jich má mít 7. Dostal léky, které má užívat po 12hodinách 4 tablety denně (Xeloda 500 mg). Chtěla bych se zeptat, zda můžu manželovi objednat Penoxal, aby mu nebylo špatně. První chemoterapii snáší docela dobře, zatím neměl žádné komplikace. Jediné, co mu vadí je, že má zácpu. Myslí si, že je to po prášcích co užívá. Prosím o radu. Děkuji
MUDr. Roman Bok
Dobrý den.
Manželovi samozřejmě Penoxal objednat můžete, nemělo by mu po něm být špatně. Současná léčba chemoterapeutiky a Penoxalem je možná a více než vhodná. Doporučená dávka je 2×2 kapsle denně. Inhibol v tomto případě posiluje protinádorové účinky klasické léčby.
Zácpa po operaci tlustého střeva je běžná věc. Pokud by se ale zhoršovala, je potřeba eventuálně doplnit kontrolní vyšetření střeva, zde nedochází k uzávěru anastomosy (napojení střev po resekci). Pak by se musela provést dilatace (rozšíření) této anastomosy – lze endoskopicky balonkem, nebo pokud by to nebylo možné, tak chirurgické řešení. Pokud se zácpa nebude zhoršovat nebo se bude upravovat, tak bych s dalším endoskopickým vyšetřením nespěchal, standartně je plánované za rok po operaci.
Dobrý den, prosím o radu. Prodělal jsem chřipku, měl jsem potíže s močením (pálení, bílkovina, erytrocyty). Nyní je toto už v pořádku. Dle nálezu mám PSA 4,2, index 6. Mám jít na punkci prostaty, bylo mi řečeno, že může jít o karcinom prostaty. Může mi Penoxal pomoct? Děkuji předem za Vaši odpověď.
MUDr. Roman Bok
Dobrý den,
pokud je podezření na nádorové onemocnění prostaty, je v každém případě nutné provedení biopsie prostaty. Pokud bude vyloučeno, je nutné nadále být sledován urologem, provádět kontrolní odběry PSA a UZ prostaty. I v případě prokázaného nezhoubného zbytnění prostaty je vhodné preventivně užívat přípravek Penoxal. Pokud by byl diagnostikován nádor prostaty, pak je na místě standartní léčba – operace a následná onkologická léčba, popř. i léčba hormonální. Penoxal lze užívat i jako doplňkovou léčbu hyperplazie prostaty.
V červenci 2013 mi byl z močového měchýře odstraněn nádor – papilo CA, histologicky neverifikováno. Od té doby zatím bez recidivy. Dále mám také mírné potíže s tlustým střevem – divertikulóza, drobný polyp, dále refluxní choroba žaludku, porucha glyc. tolerance. Potíže jsou mírnějšího rázu. V mé rodině je v anamnéze CA prostaty – bratr. Mám následující dotaz – bylo by pro mne vhodné užívat přípravek Penoxal? V minulosti jsem užíval občas beta glukany – Pleuramax. Na onkologii se zatím neléčím. Děkuji.
MUDr. Roman Bok
Dobrý den.
Vzhledem k nálezu papilomu močového měchýře (papiloCa by musel být histologicky verifikován) a též polypům v tlustém střevě, je vhodné užívání Penoxalu jako prevence nádorových onemocnění. Oba popsané případy lze řadit k tzv. prekancerozám a je nutná trvalá dispenzarizace s endoskopickými kontrolami těchto orgánů (jak močového měchýře, tak tlustého střeva).
Vložiť nový dotaz